Fast, easy and free

Create your website now

I create my website
Free website created on

10 mooiste stedentrips

 

Op zoek naar inspiratie voor een leuke stedentrip? In dit artikel help ik u op weg met mijn persoonlijke Top 10 van mooiste steden binnen enkele uren vliegen van Nederland.

 

1)    Florence
De hoofdstad van Toscane, of zoals de Italianen het noemen is Firenze. De stad van de Renaissance heeft indrukwekkende bezienswaardigheden zoals de Santa Maria del Fiori, oftewel de Duomo (kathedraal) van Florence. Een indrukwekkende kerk met zijn marmeren buitenkant en de immense koepel van Brunelleschi. De andere topattractie in Florence is de Uffizi gallerie, met tal van indrukwekkende schilderijen en sculpturen. Bezoek verder de David van Michelangelo in de Galleria dell’Accademia, schitterende paleizen zoals Palazzo Pitti en Palazzo Vecchio en combineer dit met tal van indrukwekkende musea. Florence, een stad waar de echte cultuurliefhebber tijd tekort zal komen!

 

2)    Barcelona
De een bezoekt de sfeervolle (en soms ietwat toeristische stad) Barcelona voor het strand, de andere om te shoppen, maar veel toeristen komen hier toch voor de vele modernistische bouwwerken van o.a. Antoni Gaudi. Absoluut hoogtepunt is de onvoltooide kerk van Gaudi, de la Sagrada Familia, gevolgd door het kleurrijke park Parc Güell en gebouwen zoals La Pedrera en Casa Batllo. Ontdek verder de gezellige gotische wijk met de kathedraal, sfeervolle pleinen en de aangrenzende boulevard van Las Ramblas. Voetballiefhebber? Dan mag een bezoek aan Camp Nou niet ontbreken. Er zijn weinig steden in Europa die zo veelzijdig zijn voor een stedentrip als Barcelona!

 

3)    Rome
De hoofdstad van italië, Rome, is een groot openluchtmuseum. Zelfs wanneer u niet de belangrijkste bezienswaardigheden bezoekt passeert u zoveel historische monumenten en kerken, waar u in elke willekeurige andere stad lang bij stil zou blijven staan. Qua Romeinse monumenten mag u eigenlijk het Colosseum met het aangrenzende Forum Romanum niet missen. Breng verder een bezoek aan Vaticaanstad met de Vaticaanse musea (Sixtijnse Kapel) en de Sint Pietersbasiliek bij het gelijknamige plein. In de avond bezoek je de gezellige wijk Trastevere of bezoek het park Villa Borghese met het museum Galleria Borghese. Er is in Rome zoveel te zien dat u zich hier makkelijk een week zou kunnen vermaken.

 

Tip:maak ook eens een dagtocht naar Pompeii. Dichtbij Napels liggen de opgravingen van Pompeii, de stad die werd bedolven onder de vulkaanas.

 

4)    Edinburgh
De hoofdstad van Schotland, Edinburgh, is wat mij betreft de mooiste stad in het Verenigd Koninkrijk. Dwars door de stad, in de wijk Old Town, loopt The Royal Mile. Een historische mijl die het indrukwekkende Edinburgh Castle verbindt met het koninklijke paleis van Holyrood House. Vanaf hier kun je prachtige wandelingen maken op de heuvel van Arthur’s Seat. Bezoek verder de wijk New Town, het schattige Dean Village of doe spooky door Greyfriar’s Kirkyard (kerkhof) te bezoeken. De stad Edinburgh heeft een ondergrondse geschiedenis die u het beste kunt ervaren door op een Undergroud Tour mee te gaan. Na afloop van uw wandeling eindigt u uiteraard in een pub om met een goed glas whisky te eindigen. Combineer Edinburg bijvoorbeeld met de hoofdstad van IJsland, Reykjavik. Lees de beste tips over Reykjavik en de bezienswaardigheden.

 

5)    Venetië
Eigenlijk is het overtoerisme van Venetië niet leuk meer, maar wanneer u de mogelijkheid heeft buiten het hoogseizoen Venetië te bezoeken ervaart u misschien wel de mooiste stad van Europa. Veel toeristen komen niet verder dan het San Marcoplein met de San Marcobasiliek en het Dogepaleis, maar wanneer u de moeite neemt buiten de San Marco wijk te komen zult u ook andere kanten van Venetië kunnen ervaren. Bezoek de meest culturele wijk Dorsoduro met diverse musea zoals de Galleria dell’Accademia en het Guggenheim. In de wijk Cannaregio ligt de Joodse ghetto met een historisch museum. Wanneer u de boot pakt kunt u kleurrijke eilanden bezoeken als Murano, Burano en het kleine eiland Torcello. Venezia wordt pas echt mooi wanneer u de toeristenmassa ontwijkt.

 

6)    Granada
Wanneer u ooit de Spaanse regio Andalusië bezoekt mag een bezoek aan Granada niet ontbreken. De stad heeft een enorme Moorse geschiedenis die u kunt ervaren in de wijk Albayzin. In de grottenwijk Sacromonte ervaart u een compleet andere kant van Granada, namelijk de flamenco van de zigeuners. Maar de hoofdreden om naar Granada te komen is toch het Alhambra met het schitterende Nasridenpaleis. Het ‘rode fort’ is dé toeristische attractie van Spanje, een prachtige in Moorse stijl gedecoreerd paleis met schitterende omliggende tuinen en het aangrenzende Generalife zomerpaleis. Tot slot mag u de koninklijke graven in de kathedraal van Granada niet missen.

 

7)    Dubai
Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten is net iets verder vliegen (zes uur) en is eigenlijk de vreemde eend in de bijt aangezien de stad weinig met cultuur te maken heeft. Echter, de enorme moderne transformatie die de stad Dubai heeft ondergaan is juist hetgeen wat Dubai ook zijn enorme charme geeft. De bezienswaardigheden gaan hier van het ene extreme naar het andere extreme uiterste. Bezoek de Burj Khalifa, de hoogste wolkenkrabber ter wereld, de grootste fontein, grootste bloementuin, grootste reuzenrad en ga zo maar door. Met een woestijnexcursie ervaart u vervolgens hoe deze stad middenin de woestijn is gebouwd. Een ideale stedentrip om van de ene in de andere verbazing terecht te komen.

 

8)    Sevilla
Na Granada nog een stad uit Andalusië in deze lijst van mooiste steden. Sevilla heeft mijn hart gewonnen door het enorme charmante centrum met tal van oude gebouwen en smalle straatjes waar het goed vertoeven is met een sangria of tapas. Ook deze stad heeft een enorme Moorse geschiedenis met als belangrijkste attractie het Real Alcazar de Sevilla, het koninlijke paleis. Tegenover het Alcazar moet u ook zeker de immense kathedraal met de Moorse La Giralda toren bezoeken. Daarnaast heeft de stad tal van monumenten als herinnering aan wereldtentoonstellingen. De bekendste is de Plaza de España in het Maria Luisa park. In de avond bezoekt u de sfeervolle wijk Triana aan de overkant van de rivier. Verder kunt u vanuit Sevilla makkelijk naar Porto reizen voor prachtige Porto bezienswaardigheden.

 

9) Athene

Behalve bovenstaande steden kan het ook leuk zijn om Griekenland te bezoeken. Wat dacht u van Athene? De Athene bezienswaardigheden zijn o.a. de Akropolis, de Oude en Romeinse Agora en de tempel van de Olympische Zeus. Lees alles over wat doen in Athene? Alle bezienswaardigheden op een rij.

 

9)    Milaan
Wie maar kort in Milaan is zal weinig van de charme van deze Italiaanse stad ervaren. De bezienswaardigheden liggen hier minder voor het oprapen dan in de andere grote Italiaanse steden. Absolute topattractie is de Duomo, kathedraal van Milaan waar u echt even het dakterras moet bezoeken. In de Santa Maria delle Grazie kunt u het bekendste kunstwerk van Milaan, het Laatste Avondmaal van Da Vinci bezoeken. Toch heeft de stad veel te bieden qua cultuur, als shopparadijs of om te ontspannen in de navigli wijk met een Milanese aparitivo.

 

10)    Munchen en Neuschwanstein

Op vakantie in Zuid-Duitsland? Maak dan ook eens een uitstapje naar Schloss Neuschwanstein, the castle in Bavaria. Het sprookjeskasteel van Neuschwanstein wilt u niet missen.

 

11_ Jeruzalem

eruzalem is een stad in Israël die bekend staat om zijn rijke geschiedenis en culturele betekenis. Hier zijn enkele dingen die je kunt doen tijdens een bezoek aan Jeruzalem:

Bezoek de Westelijke Muur, een heilige plaats voor Joden die ook wel bekend staat als de Klaagmuur. Verken de oude Heilige stad, die is verdeeld in vier wijken: de Joodse wijk, de christelijke wijk, de moslimwijk en de Armeense wijk. Elke wijk heeft zijn eigen unieke geschiedenis en culturele betekenis, en er zijn een aantal historische bezienswaardigheden te zien, zoals de Heilig Grafkerk en de Rotskoepel.
Volg een rondleiding door de vele musea van de stad, zoals het Israel Museum, met een breed scala aan tentoonstellingen over de geschiedenis en cultuur van het land, of het Yad Vashem Holocaust Museum, dat de slachtoffers van de Holocaust herdenkt.
Bezoek de Olijfberg, een berg ten oosten van de oude stad die een panoramisch uitzicht biedt over de stad en de omgeving.
Verken de eet- en drinkscene van de stad door een aantal traditionele Israëlische gerechten te proberen in een lokaal restaurant of door een bezoek te brengen aan een van de vele bars en clubs van de stad. Maak een dagtocht naar de Dode Zee, die op slechts een klein eindje rijden van Jeruzalem ligt en bekend staat om zijn therapeutische eigenschappen en unieke landschappen. Over het algemeen is Jeruzalem een stad met een rijke en gevarieerde geschiedenis en biedt het een breed scala aan activiteiten en attracties waar bezoekers van kunnen genieten.